16 Ogos 2009

18 Ogos ni

Bini muda! Topik hangat pagi ini.
Cikgu Tuan Kob bertanya kepada seorang sahabat ( nama dirahsiakan demi keselamatan piring pinggan terbang )selepas makan pagi di kantin "betul ke mu kahwin seorang lagi'. Rakan tersebut hanya tersenyum dan akhirnya mengatakan itulah hanyalah tohmahan belaka. Aku percaya dengan sahabatku itu. Dia jujur. Cuma sikapnya yang suka 'bersuka-suka' dan bergurau dengan guru perempuan yang belum kahwin, maka tohmahan ini timbul.
Sering jugak diajukan kepada isteri bahawa seronoknya bini muda. Jawapannya " Binilah. Senang ada orang nok urut betis yang selalu lenguh tu". Dia tahu aku hanya bercakap aje tapi tak sanggup melakukannya. Akupun tahu bahawa aku tak akan berbini muda dalam usia yang semakin 'tua'. Ye ke..banyak yang aku lihat..orang berbini muda hanya sedikit sahaja yang seronoknya tapi banyak masalah yang kena hadapi . Anak-anak terabai, nafkahpun jarang-jarang sampai, rambut kusut masai dan sebagainya.
Aku senyum sendirian. Sudah 15 tahun aku menjadi suami kepada Nxx xxxxxh. Aku pernah tanya bahagiakah dia hidup bersamaku tetapi dia tak pernah menjawabnya. Hanya senyum dandiam. Perkahwinanku umpama cerita melayu klasik..tak ada plot pencintaan di bawah sinaran terang bulan. Tak ada utus surat menyata rasa cinta dan bertanya khabar berita. Aku tak pernah kenal dia walaupun sekampung denganku. Cuma apabila ibu bertanya kepada aku, "mu nok ke dok ko dio. Mak nok gi pinang dio". Jawabku "sesuai dimata mak, sesuailah pada diri kito".
Isteriku yang disayangi,
Lusa, 18 ogos ni, kita sambut ulangtahun ikatan suci dengan penuh kesyukuran atas rahmat dan nikmat Allah s.w.t kepada kita. tak ada gelang baru cuma air milo kosong saja akan disajikan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan