09 Mei 2010

IBU9 MEI - Hari Ibu.
Ibu, emak, mama, ma, umi, bonda dan mummy merupakan panggilan seorang anak kepada ibu mereka. Pada hari ini, masyarakat menyambut hari yang dikhususkan kepada wanita yang mempunyai anak.  Hari Ibu disambut pada hari berbeza antara negara dalam dunia ini. Bagi Malaysia, Hari Ibu disambut secara tidak rasmi pada hari Ahad minggu kedua dalam bulan Mei. Hari Ibu ialah hari pengiktirafan kepada kaum ibu. Sekarang, masyarakat mudah melupai ibu sendiri. Malahan ada yang sanggup membunuh ibu mereka sendiri. Berita-berita sebegini sudah tidak asing lagi dalam masyarakat kita. Faktornya, gejala dadah dan pil kuda, tiada didikan agama, terlalu mengejar kehidupan dunia dan pelbagai faktor lain.

Ibu, seorang insan yang cukup istimewa. Setitik air susu ibu yang mengalir resap ke dalam tubuh kita tidak terbayar dengan emas permata.Janganlah kita mudah memberi alasan sibuk dengan kerja, rumahtangga, anak-anak dan suami dan aktiviti lainnya sehingga tidak mampu untuk mengunjungi dan menziarahi ibu sendiri. Kita mesti sedar, peranan dan jasa ibu bukan calang-calang tahapnya. Ibulah insan yang bertarung nyawa semasa mengandung dan melahirkan anak-anaknya ke dunia.Ketika kita masih kecil, ibulah yang menyuapkan makanan, menyusukan kita, mendodoikan tidur, mengajar bertatih dan sebagainya.Apabila anak-anak sedang membesar dan meningkat dewasa, ibu tidak putus-putus melaksanakan peranannya menjadi pendidik, menjadi tempat anak-anak bermanja dan mengadu nasib, menjadi penghibur dan pengubat rasa sedih dan nestapa.Untuk itu sebagai anak-anak, kita bertanggungjawab meraikan dan memuliakan ibu sepanjang hayat.

Allah SWT menegaskan dalam Surah al-Israa’, ayat 23 maksudnya: “Dan Tuhanmu telah perintahkan, supaya engkau tidak menyembah melainkan kepada-Nya semata-mata, dan hendaklah engkau berbuat baik kepada ibu bapa. Jika salah seorang dari keduanya, atau kedua-duanya sekali, sampai kepada umur tua dalam jagaan dan peliharaanmu, maka janganlah engkau berkata kepada mereka (sebarang perkataan kasar) sekalipun perkataan “Ha”, dan janganlah engkau menengking menyergah mereka, tetapi katakanlah kepada mereka perkataan yang mulia (yang bersopan santun)”.

Bayangkan, untuk anak-anak berkata “Ha” pun ditegah oleh Allah SWT untuk dilakukan kepada ibu, apatah lagi jika kita bersikap kasar, membentak atau ke tahap memukul mereka. Kita harus ingat keredaan Allah SWT itu terletak kepada keredaan ibu. Murkanya ibu bermaksud, murka jualah Allah SWT terhadap kita.Nabi Muhammad SAW juga telah memberi banyak isyarat yang jelas akan tingginya martabat seorang ibu dalam kehidupan kita. Dikatakan pada suatu hari datang seorang lelaki bertemu Rasulullah SAW dan lelaki itu berkata: “Saya ingin melaksanakan Jihad dan ikut pergi berperang di jalan Allah, tetapi ibu tidak sepenuh hati melepaskan saya untuk berbuat demikian.” Rasulullah SAW kemudian menjawab, “Pulanglah kamu dan beradalah di sisi ibumu. Aku bersumpah dengan nama Tuhan yang mengutusku untuk menyampaikan kebenaran, bahawa untuk berada di sisi ibu bagi satu malam (dan melayan serta berbuat baik kepadanya) adalah lebih baik daripada mengikut berperang dan berjihad di jalan Allah selama setahun”.Begitu juga cerita di mana seorang lelaki telah bertemu dengan Rasulullah SAW di mana lelaki itu menyoal, “Siapakah orangnya dalam dunia ini yang perlu saya hormati dan hargai?’ Lalu Rasulullah SAW menjawab “Ibumu’. Lelaki itu bertanya lagi sebanyak dua kali “Siapakah selepas ibu?” dan jawapan Rasulullah SAW tetap “Ibumu”. Akhirnya bila ditanya lagi ‘Siapakah selepas ibu?’ barulah Rasulullah SAW menjawab “Bapamu”. Jelas bahawa mesej Rasulullah SAW ini menganjurkan agar seorang ibu yang kaya dengan sifat lemah lembut dan kasih sayangnya itu perlu diberikan penghargaan yang lebih tinggi berbanding insan-insan lain di dunia ini.

Sempena Hari Ibu yang disambut pada hari ini, sewajarnya kita merenung kembali peranan kita terhadap ibu kita. Walaupun seorang ibu tidak pernah mengharapkan sebarang balasan harta dan wang ringgit daripada seorang anak atas pengorbanannya selama ini, tetapi kita sebagai anak mesti menghitung hisab tentang hal ini. Hari Ibu bukan bermakna hari ini sahaja kita mengingati ibu kita . Ini hanyalah simbol untuk kita menyorot kembali jasa budi kasih suci seorang ibu kepada setiap manusia. Kita mesti membalas jasa-jasa mereka walau tidak dipinta. Buatlah apa sahaja yang boleh menggembirakan mereka.  Seorang ibu pasti gembira jika seorang anaknya menjadi anak yang baik, taat kepada mereka, tidak melakukan sebarang perbuatan  yang mencela agama dan mendoakan kesejahteraan diri mereka. Jika ibu sakit, kita mesti menjaga dan merawatnya. Kita mesti mendoakan kesejahteraan kepada ibu kita sama ada mereka masih hidup atau sudah meninggal dunia.

Kepada semua wanita yang bergelar ibu - Selamat Hari Ibu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan